Cum poti sa deosebesti un profesor meditator exceptional de unul obisnuit?

Din capul locului, este rezonabil sa ne asteptam ca un profesor meditator sa stie ceva ce elevii lui nu stiu si ca unul dintre rolurile lui este sa impartaseasca acele cunostinte.

Cunostintele despre subiect sunt importante dar nu si suficiente.

Acestea sunt abilitati profesionale complexe, motiv pentru care toate sistemele scolare foarte performante:

  • inclusiv Finlanda, Canada, Coreea de Sus, Singapore si Hong Kong- investesc atat de mult in selectia si pregatirea profesorilor.

Evident, unii politicieni gandesc ca a avea suficiente cunostinte in domeniu este singurul lucru de care ai nevoie pentru a fi profesor.

Eu cred ca nu-i deloc asa!

profesor meditator de exceptie
profesor meditator bucuresti

Finlanda are unul din cele mai de succes sisteme de educatie din lume!

O mare parte a succesului se datoreaza expertizei profesorilor sai.
Predarea este o profesie foarte respectata in Finlanda si exista concurenta puternica pentru a face parte din breasla.
Absolventii trebuie sa urmeze un program autorizat de pregatire a profesorilor la o universitate finlandeza, care se incheie prin obtinerea unei diplome avansate, pe baza unei cercetari. Apoi trebuie sa-si continue studiile inca 5 sau 6 ani, inainte de a putea tine propriul curs. Aceste programe sunt atat de populare in randul tinerilor, incat doar 1 din 10 candidati este acceptat in fiecare an.
Pasi Sahlberg este unul dintre cei mai buni experti din lume in privinta sistemului educational finlandez.

Ideea ca Finlanda ii recruteaza pe cei mai buni si mai sclipitori din punct de vedere academic pentru a deveni profesori este un mit, spune el. Universitatea din Helsinki, spune el ar putea sa-i aleaga usor pe cei mai buni si mai sclipitori dintr-o masa uriasa de candidati in fiecare an si toti noii profesori in devenire sa aiba note minunate. Dar n- o face  pentru ca potentialul de predare are o probabilitate egala de a se ascunde intr-o gama larga de oameni diferiti.

In mod semnificativ, Teach for America a ajuns la aceeasi concluzie, ca predarea de calitate nu tine intru totul de calificarile academice!

Ea are legatura cu pasiunea si capacitatea de a-i ajuta pe altii sa invete.

profesor meditator experienta in finlanda
profesor meditator matematica bucuresti

Perseverenta a aparut intr-un studiu al Angelei Duckworth, care a obserbat ca profesorii staruitori erau cu 31% mai susceptibili sa genereze o crestere considerabila in randul elevilor. Oamenii care isi iubesc munca tind sa fie multumiti de vietile lor si sa lucreze cu mai mult devotament.

Acest lucru este cu siguranta adevarat in cazul profesorilor care investesc atat de mult din ei insisi in elevii lor si in actul de predare.Acesta este o alta caracteristica unui profesor meditator exceptional.

  • Cat de multumit credeti ca este un profesor meditator din Romania de viata lui?
  • In piramida lui Maslow unde credeti ca se situeaza nevoile profesorilor?
  • In educatie ne lipsesc oare doar fondurile si conditiile de lucru sau sa incepem cu devotamentul?

Sursa
Sir Ken Robinson, Tu copilul tau si scoala.